БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Още един регулатор на „лошия” холестерол

leave a comment »


Изображение на кристализирал холестерол от http://www.scienceclarified.com/Ca-Ch/Cholesterol.htmlОткриването на специфичен протеин, участващ във фината настройка на количеството холестерол в кръвта ще позволи нов тип лечение.

Лошият холестерол не е толкова лош. Нормално циркулиращият в кръвта се поема от клетките посредством протеин (наречен LDLR), който го транспортира във вътрешността им. Там се използва за образуване на редица важни субстанции – хормони, витамин Д и някои компоненти на клетките.

При болестни състояния въпросните „поемащи” холестерола протеини не „работят” и количествата на LDL-C (с това име се означава комплекса от „лошия” холестерол и транспортиращият го в кръвта белтък) се увеличават. Това води до увеличаване на риска от натрупване по стените на кръвоносните съдове и последващото им увреждане.

Причината да не функционира правилно протеина LDLR е почти прозаична, но досега е убягвала от вниманието на изследователите. По правило LDLR се намира на повърхността на клетките, за да може по-лесно да „събира” холестерола от кръвния поток. Ново изследване [1, 2] показва как един друг кръвен протеин (с име PCSK9) се свързва с него, възпрепятствайки прихващането на холестерола като практически го правят неизползваем.

Така клетките буквално остават жадни в морето от холестерол, а повишените му концентрации в кръвта застрашават организма от сърдечносъдови проблеми. Учените са на мнение, че успешното медикаментозно третиране на PCSK9 може да доведе до освобождаване на блокираните повърхностни LDLR протеини. Така те ще могат да усвояват нужния за клетките холестерол, намалявайки свободното му съдържание извън тях.

==================================================

[1] Kwon H. J., et all. 2008. Molecular basis for LDL receptor recognition by PCSK9. Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 10.1073/pnas.0712064105

[2] Aline McKenzie. 2008. Researchers uncover key interaction in cholesterol regulation. Press release from The University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas

Written by Георги Балджиев

5 февруари, 2008 в 5:15

Публикувано в Обща

Tagged with , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: