БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Имунни бунтове

leave a comment »


Учени успяха да разгадаят механизма на автоимунните заболявания.

Схема от Nature Immunology  2, 759 - 761 (2001)Една естествена защитна реакция на човешкото тяло срещу болестотворни агенти е възпалението. Благодарение на него имунната ни система успява да предпази организма от агресивното поведение на бактерии и вируси. В някои случаи обаче без да е налице заплаха от чужди нашественици имунната система самоволно пуска в ход възпалителните процеси, насочени към собствени клетки и тъкани. Резултатът е развитие на т.нар. автоимунни заболявания, по-известни от които са ревматизмът, псориазиса, болестта на Крон някои ракови и алергични състояния.

Коварността на автоимунните заболявания се крие в проблема как и защо имунната система се самоинициира в себеразрушителни атаки. Това е и причина не съществува все още ефикасен лек за тези състояния. И как да има – та нали имунната система ни съхранява здрави, а изведнъж се оказва, че самата тя е болна. Международен екип от учени обаче направи първата крачка към успешното преодоляване на проблема – етапът на стартиране на дългата поредица от биохимични реакции, водещи в крайна сметка до изява на възпаление [1, 2].

Изследователи, начело с екип от Flanders Institute for Biotechnology успяват да разберат механизма на действие на един протеин, който отдавна е „заподозрян за виновник” при автоимунните болестиMALT1. Неговата „вина” се заключава във факта, че неконтролируемо разрушава друг протеин – участник във възпалителния отговор – A20. При нормални обстоятелства A20 потиска възпалителния процес и когато е разрушен не може да изпълнява функцията си – възпалението излиза извън контрол.

Интересното е, че MALT1 е предназначен именно затова – да разгражда други протеини, но в случая агресивно разрушава в опасни мащаби протеинът A20. Надеждите на учените са свързани с изнамирането на способ за намаляване на активността на MALT1, което освен при автоимунните болести ще се отрази положително и на методите за „успокояване” на имунната система при наличието на трансплантирани органи.

=================================
[1] Coornaert, B. et al., 2008. T cell antigen receptor stimulation induces MALT1 paracaspase–mediated cleavage of the NF-kappaB inhibitor A20. Nature Immunology Published online: doi:10.1038/ni1561

[2] A major step toward a more targeted treatment for auto-immune diseases? http://www.vib.be Press Release – Science Gent – Leuven, Belgium – 28 January 2008

Written by Георги Балджиев

28 януари, 2008 в 5:32

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: