БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Свръх раждаемостта при мишките като „подарък” от еволюцията

2 коментара


Baby mice wikipediaВисоката плодовитост на полските мишки е печално известна и характерна тяхна черта. Благодарение на тази си способност, малките пакостници се роят с хиляди и нанасят щети по домовете и стопанските насаждения за милиони долари годишно.

Размножителния им цикъл е добре известен и доста интересен (подробности тук). Една еволюционна придобивка изглежда е основната причина за главоломното разрастване на мишите семейства.

Биолози от университета в Ливърпул установяват [1, 2], че един от компонентите на имунната система при мишките е жертван в името на бързото и успешно размножаване. Мнението на учените е, че еволюционната придобивка всъщност е загуба на възможност за производство на протеин (CD46), чиято роля при бозайниците е да предпазва клетките от атаките на собствената си имунна система.

Липсата на този протеин прави така, че главичката на сперматозоидите (онези микроскопични клетки с опашчици, които оплождат яйцеклетката) да може да изменя формата си по-лесно. Това от своя страна дава възможност за осъществяването на по-бърз и по-добър контакт с яйцеклетката. А след добрия контакт следва сливане на двете клетки, което разбира се е първата крачка в създаването на мишлетата.

Яйцеклетка и сперматозоид от www.cours.fse.ulaval.caСигурно възниква въпросът защо им е това, като и с този протеин останалите бозайници, че и човекът се размножават достатъчно успешно. Отговорът е лесен, но с огромен биологичен смисъл – онези мишки, които могат да се размножават по-бързо и повече ще оцелеят по-дълго във времето. Е, в този ред на факти, явно еволюцията си има неочаквани фаворити и ги е дарила с изумителни възможности.

===================================

[1] Johnson, P. et al. 2007. Rapid sperm acrosome reaction in the absence of acrosomal CD46 expression in promiscuous field mice (Apodemus). Reproduction, 134: 739 – 747

[2] Martin, S. 2007. Evolutionary phenomenon in mice may explain human infertility. Research news, University of Liverpool.

Written by Георги Балджиев

23 януари, 2008 в 5:10

Публикувано в Размножаване и развитие

Tagged with , , ,

2 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. az imam mi6ki…ne sa polski i ne mislq 4e 6te pravqt golemi 6teti

  davil_angel_3

  15 февруари, 2009 at 10:26

 2. Мисловната дейност е присъща на еволюцията, интересен изказ, и прави подаръци.
  Според мен нещо куца …

  ISO

  22 април, 2012 at 8:34


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: