БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

От осанна до разпни го и обратно

leave a comment »


http://www.nidcr.nih.govИли как един ген, „виновен” за развитието на някои видове рак при определени обстоятелства може да спре развитието или да потисне началото на развитието на различни тумори.

Синдромът на Даун (на български монголоизъм) е генетична болест, причината за която е присъствието на три хромозоми с номер 21 в човешкия генотип вместо обичайните две. Симптомите на засегнатите са изключително тежки, а почти половината деца не доживяват и тригодишна възраст… От десетилетия учените са забелязали, че при възрастни болни рискът от развитие на рак на гърдата или дебелото черво е много по-нисък в сравнение със здрави индивиди. Съвсем наскоро медици и молекулярни биолози дадоха обяснение – както вече не по изключение то е парадоксално.

http://publications.nigms.nih.govИдеята, че повторението на даден ген в допълнителната хромозома понижава риска от поява на рак е доста стара. Благодарение на нови изследвания с опитни мишки учени установяват, че това е точно така [1, 2]. Парадоксалното е, че същият този ген (установено е, че това е генът Ets2) при здрави хора е честа причина за стартиране на израждането на клетки в ракови. Засега изследователите не могат да дадат обяснение защо генът има диаметрално противоположно поведение в зависимост от броя копия в генома. Едно възможно обяснение може да се търси във факта, че Ets2 регулира изявата на повече от 200 гена.

Каквато и да е причината от тези резултати ясно изпъква един основен извод, споделен от д-р Тредгил пред сп. Сайънс: „Нужна ни е сериозна преоценка на фактите, които имаме относно генетичите причини за раковите заболявания”.

=============================================================

[1] Sussan, T. E. et al., 2008. Trisomy represses ApcMin-mediated tumours in mouse models of Down’s syndrome. Nature 451, 73-75

[2] Greg Miller, 2008. Third Gene Copy Is a Charm. ScienceNOW Daily News.

Written by Георги Балджиев

3 януари, 2008 в 5:36

Публикувано в ДНК, Здраве

Tagged with ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: