БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Съществува ли семейно планиране при растенията?

leave a comment »


http://www.zo.utexas.edu/faculty/sjasper/images/Звучи странно, нали – растенията да могат да обсъждат кога и колко „деца” да имат. Невъзможният на пръв поглед „разговор” между фотосинтезиращите дами и господа е напълно вероятен на молекулно ниво. Въпреки че става въпрос за работа на определени гени и молекули, то постиганият синхрон в „мненията” е удивителен.

Размножаването при растенията е един доста странен и сложен процес. Странността не се изчерпва с това, оплождането и развитие на нов растителен индивид са резултат и от услугите на насекомите или вятъра в качеството им на опрашители. След опрашването (контактът на поленовия прашец, който съдържа мъжките полови клетки с близалцата на цветовете) настъпва най-сублимният момент – оплождането. За разлика от животните, при растенията се извършва т.нар. двойно оплождане.

Това ще рече, че поленовият прашец „доставя” две мъжки полови клетки (гамети), едната от които е предназначена за сливане с яйцеклетката (от което ще се получи зародиш), а другата се слива с две други женски клетъчни ядра, което ще осигури развитието на хранителна тъкан (ендосперм) за бъдещото семе.

Стерилността (невъзможността за оставяне на потомство) при растенията се определя в повечето случаи от вредни мутации или в яйцеклетката, или в спермиите (двете мъжки полови клетки в полена).

Абсолютно неочакван за учените се оказва фактът, че стерилността в някои случаи може да е следствие от изявата на една и съща мутация в едни и същи гени в мъжките и женски полови клетки [1, 2]. Гените, които са мутирали са отговорни за производството на протеина пероксин, който е основният посредник при молекулното комуникиране между мъжките и женските полови клетки.

Поради синхронността в настъпването на мутациите, явлението е наречено „въздържание по взаимно съгласие” (на англ. – abstinence by mutual consent). Звучи елегантно и като че ли лишено от обичайните семейни разпри при хората по тези въпроси.

Екипът изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего с изненада установяват, че въпреки успешното протичане на обичайната подготовка за оплождане и осъществено опрашването, по незнайна засега причина тази синхронна мутация възпрепятства извършването на двойното оплождане, съответно растителното семейство остава без потомство или просто намалява броя му.

До тези резултати биолозите достигат благодарение на множество лабораторни опити с моделното за растителната биология растение Arabidopsis thaliana. Тепърва биологичният смисъл на явлението „въздържание по взаимно съгласие” ще се изяснява. Докато това се случи обаче растителните селекционери ще съсредоточат усилията си за контролиране и направляването на тази способност в желана посока при селскостопански ценни сортове растения.

[1] Boisson-Dernier A. et al., 2007. The Peroxin Loss-of-Function Mutation abstinence by mutual consent Disrupts Male-Female Gametophyte Recognition. Current Biology doi 10.1016/j.cub.2007.11.067

[2] Kim McDonald – Biologists Find Unusual Plant Gene: Abstinence by Mutual Consent, December 20, 2007 – UCSD News Center.

Written by Георги Балджиев

27 декември, 2007 в 5:16

Публикувано в Растения

Tagged with , , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: