БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Хормон вместо антидепресанти

leave a comment »


erythropoietin_credit_wikipediaorg.pngДепресията е психическо разстройство, което трудно се поддава на точна диагностика. Понякога е доста сложно да се различи граничното състояние (което е временно и обратимо без лечение) от заболяването. Често неинформирани хора тълкуват погрешно временните си душевни дискомфорти като униние и липса на интерес към околния свят като депресия. Истински страдащите пък рядко се обръщат към специалисти за помощ.

Истината е, че само една четвърт… от засегнатите от синдрома на депресията по света имат достъп и получават ефективно лечение. В световен мащаб това е причина за мрачното ежедневие на около 121 милиона души, като почти 19 милиона от тях са американци*. Дали стандартът на живот и напрегнатият ритъм на живот са фактори за развитието на тревожното и силно измъчващо състояние засега не е установено със сигурност.

200px-vincent_willem_van_gogh_002_credit_wikipediaorg.jpgВъпросът за това кое отключва депресията е изключително интересен и като че ли остава леко позабравен за сметка на изнамирането на медикаменти, които да облекчат симптомите. Съществуват четири групи медикаменти (точния брой на всички лекарства от групите е почти неуловим), които с различен успех и доста странични ефекти тушират изблиците на тревога, подтиснатост и меланхолия, понякога загуба на апетит и тотална липса на възможност за изпитване на приятни емоции.

В търсене на ефективно лечение група американски изследователи извършват тестове с доброволци, които са подложени на третиране с хормонът, който е отговорен за производството на червените кръвни клетки (или еритроцити) – еритропоетин (Еро). Резултатите им [1] показват, че поелите Еро (количество 40 000 IU**) се чувстват по щастливи и далеч от депресията в сравнение с контролната група, на която е давано без тяхно знание физиологичен разтвор. Еритропоетинът, както учените предполагат, има защитно и подхранващо нервните клетки действие, което е благоприятно условие за успешна борба с депресията.

Изводът, че еритропоетинът подпомага обработката на информацията в мозъка и емоционалността дава ново поле за изследвания, резултатите от които ще бъдат използвани за създаването на нов метод за лечение. Източник

*Статистически данни: National Institutes of Mental Health и World Health Organization

** Мярка за биологична активност на вещества, използвана във фармацията.

[1] Miskowiak et al., 2007. Erythropoietin Reduces Neural and Cognitive Processing of Fear in Human Models of Antidepressant Drug Action. Biological Psychiatry; Vol. 62, Iss. 11, 1244-1250

Written by Георги Балджиев

13 декември, 2007 в 5:37

Публикувано в Здраве

Tagged with ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: