БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Анорексията – доброволна смърт или психическо заболяване?

2 коментара


http://www.4women.govСъстоянието, познато като анорексия нервоза се отнася към група заболявания известни като хранителни смущения. 90 % от засегнатите индивиди са от женски пол. Две нови изследвания показват причините, които водят до това тревожно състояние. Надеждите са, че ще бъде намерен сполучлив подход за лечението на анорексията.

Случвало ли ви се е да гледате на храната с отвращение? А да се презирате заради това, че сте хапнали филийка или две хляб с обедното си меню? Стигали ли сте до там, че да се насилите да повърнете поетата храна, за да не ви се лепне на бленуваната перфектна фигура? Ако отговорите на горните въпроси са положителни, то риска да развивате анорексия (и тук) е много голям. Според данни от http://www.bbc.co.uk/health/ на всеки 100 млади жени (на възраст между 15 и 30 години) една развива симптомите на анорексия. Кои са причините за това – преследването на перфектната женска фигура или както при множество заболявания, нещо в командира на организма ни – главният мозък, не се случва по правилата?

Според скорошно проучване [1] с помощта на нашумелият метод за изследване на мозъчната активност, наречен функционален ядрено магнитен резонанс (fMRI) причините за развитието на анорексията не са от суета, ами от нарушаването на нормалната мозъчна активност в някои корови отдели.

При хитър експеримент със развили състоянието жени и контролна група от здрави се тества мозъчната активност по време на игра. Анорексичките и тези, които са имали подобни страдания в миналото показват еднаква мозъчна активност и при победа, и при загуба (победата носи парична печалба!) за разлика от здравите си съпернички. И докато последните могат да изпитат истиско чувство на задоволство от спечелена игра или да изпаднат в ярост при загуба, то болните от анорексия са обречени да изпитват единствено и само тревога и безпокойство.

С помощта на метода за визуализация на нервните импулси учените са установили, че активността на отделите в главния мозък, свързани с тревогата и стремежа към перфекционизъм са аномално активни, което подсказва, че състоянието на анорексия е сериозно психическо разстройство отколкото следствие от диетични прищевки.

В същото време друг изследователски екип достига по-далеч, като изследва причините за настъпилите отклонения в мозъчната дейност [2]. При изследване на близначни двойки се установява висок процент развитие на анорексия при мъже, които има сестра близнак за разлика от момчета близнаци. Тъй като по правило анорексията рядко засяга мъжете учените проследяват евентуалните причинители чак до вътреутробното развитие.

След изследване на близо 4500 разно полови близнаци е изказано предположение, че стероидни хормони, отговорни за развитието на женския пол на сестрата – близнак повлияват негативно дейността на някои мозъчните центрове на бъдещият мъж. Това обяснение помага да се разбере и защо 9 от 10 случая на анорексия развиват жени. В утробното си развитие явно хормоните, оформящи женския пол на детето оказват моделиращо влияние на мозъчната активност. Дали това е свързано с концентрацията на тези хормони или пък това са вещества въобще различни от хормоните предстои да бъде установено.

И накрая ако отговорите на въпросите в началото на статията са положителни – потърсете специалицирана медицинска помощ навреме, преди да е станало твърде късно… Не за да се стряскате, не за да страда още повече самочувствието ви погледнете тези две кратки клипчета: vbox7=http://www.vbox7.com/play:926da973

[1] Wagner, A. et al., 2007. Altered Reward Processing in Women Recovered From Anorexia Nervosa. Am J Psychiatry; 164:1842-1849

[2] Procopio, M. and Marriott P., 2007. Intrauterine Hormonal Environment and Risk of Developing Anorexia Nervosa. Arch Gen Psychiatry; 64(12):1402-1407.

Новинарски емисии за откритията на английски език може да прочетете тук (keyword anorexia).

Written by Георги Балджиев

5 декември, 2007 в 4:12

Публикувано в Здраве

Tagged with ,

2 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. А възможно ли е мъже, които нямат близначки да развият анорексия? Въпреки, че ми звучи малко безсмислено,защото мъжете се тъпчат с разни хапчета за да правят мускули и не им е фикс идея да отслабват! И другия ми въпрос е дали е възможно при съвсем нормално развиващи се жени, които не искат да отслабват автоматично да се появи това заболяване? Примерно да започнат да повръщат от само себе си без да го предизвикват?

  Carling

  10 декември, 2007 at 1:31

 2. Здравейте, Carling,

  в изследването учените показват, че вероятността за развитие на състоянието е по-висока при мъже със сестри близначки отколкото при други. Иначе всичко е възможно 🙂

  По втория Ви въпрос ще се въздържа от отговор. Той е от компетенцията на лекарите и не бих искал да тълкувам сиптом като спонтанното повръщане от гледна точка само на анорексията – то е възможно и при редица други заболявания.

  Георги Балджиев

  11 декември, 2007 at 10:14


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: