БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Защо през деня запомняме по-лесно отколкото през нощта?

with one comment


Danio rerio, източник: WikipediaОт сън спомен няма, гласи стара народна приказка. Невробиолози установиха, че нещо в тази приказка може и да е вярно. Изследвания с риби показа, че високите нива на мелатонин (хормонът, който помага за по-добър сън) в кръвта могат да повлияят негативно способността за запаметяване.

Малките рибки с латинско име Danio rerio, често се използват като моделен обект в генетични експерименти. Ново изследване [1] показва, че водните обитатели могат да бъдат ценни и при изучаването на характеристиките на паметта.

Опитът, който д-р Роман и колегите му от университета в Хюстън, САЩ, провеждат е много интересен – залага се на обучение на рибите, като впоследствие се тества трайността на наученото в присъствие или отсъствие на големи количества мелатонин.

Обучението се състои в промяна на един от инстинктите на рибките – да избягват светлинен източник при движението си. Лек електричен шок, приложен от изследователите върху бягащите от светлината риби ги приучава да се движат в посока на светлинния източник и да се установяват все по-близо до него. На това раираните плувци се научават доста бързо – около 20ина минути, а трайността на научения урок е също дълга – няколко дни.

Резултатите – през деня способността за научаване на урока е по-висока, отколкото през нощта. Не толкова дълготрайна е паметта им и през деня, когато във водата се добави мелатонин (той изменя физиологичното състояние на организма до такова, каквото е през нощта). Способността за реакция към светлинен дразнител отслабва до 4 пъти в сравнение с контролната, неповлияна с мелатонин, група риби. При премахване на мелатонина от водната среда или при потискането на действието му с химични вещества в организма способностите на паметта се възстановяват. Д-р Роман споделя, че лекарствата инхибитори (потисници) на образуването на мелатонин биха могли да станат хит сред студентите по време на сесия – желанието за сън ще отслабне, а способностите за запаметяване ще се увеличат неколкократно.

Обяснението, което засега учените дават е, че мелатонинът в качеството си на регулатор на състоянието на бодърстване и сън в големи количества обърква работата на биологичния часовник, оттам и координацията на мозъка при извикването на спомените. Дали това е така е все още спорен въпрос, макар да е известно, че лекуваните от зимна депресия (SAD) с мелатонинови препарати показват известни смущения на паметта.

Дори мелатонинът да ви е в повече, място за притеснение едва ли може да има. Повод за това дава друго научно изследване [2], в което авторите твърдят, че редовните умствените гимнастики могат да запазят паметта ви удивително свежа до преклонна възраст. Учените се аргументират с факта, че връзките между нервните клетки в мозъка (синапсите) се заздравяват при интелектуални занимания чрез действието на един протеин, наречен калирин. Когато напрягате ума си да разрешите някоя главоблъсканица увеличавате честотата на нервните импулси, протичащи през синапсите. Това от своя страна е стимул за увеличена продукция на калирин, който пък прави така, че синапсите да са все по-здраво свързани и с по-голяма контактна площ. Последното е условие за по-добра памет. Откритието ще помогне и при търсенето на нови подходи при лечение на загуба на паметта при състояния като Алцхаймер.

===============================================================

[1] Rawashdeh O. et al. 2007. Melatonin Suppresses Nighttime Memory Formation in Zebrafish. Science, 318: 1144-1146.

[2] Zhong Xie et al. 2007. Kalirin-7 Controls Activity-Dependent Structural and Functional Plasticity of Dendritic Spines. Neuron, Vol 56, 640-656.

===============================================================

Written by Георги Балджиев

28 ноември, 2007 в 1:16

Публикувано в Невробиология

Tagged with , ,

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Статията може да бъде прочетена и в сайта за новини за нови технологии – http://www.ittechnews.com/2007/11/blog-post_5108.html

    Георги Балджиев

    29 ноември, 2007 at 4:32


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: