БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Възможно ли е интернет комуникиране между растенията?

5 коментара


Да. Ново изследване преобръща традиционните ни представи за растенията като застинали във времето и лишени от възможности за общуване организми.

strawberry.jpgВ растителния свят отделните индивиди имат способността да комуникират помежду си чрез механизми, подобни на компютърните интернет мрежи [1]. До този интересен извод са достигнали екип от учени от Radboud University, Холандия. Може би защото не са изучени достатъчно добре всички възможни „зелени” механизми на комуникация, изследователите обясняват случващото се с наличието на древна отбранителна стратегия. След редица лабораторни и полеви експерименти става ясно, че целта на известяването между треви и храсталаци е предпазване от бактериални и вирусни зарази.

При изкуствено заразяване с бактерии на ягодови насаждения най-потърпевши се оказали листата на първите заразени растения, т.е. фронтоваците. Впоследствие се наблюдава любопитен обрат. Вместо масово разпространение на бактериалната инфекция в растителния клон и като резултат повяхване на листата се регистрира затихване на симптомите и намаляване на скоростта на пренос на болестотворните бактерии към вътрешността на изследваната площ с ягоди.

Обяснението, което изследователите дават е, че подземната комуникационна мрежа от пълзящи стъбла е предпазила останалата част от насаждението от зараза. Как се е случило това?

Учените са предположили, че по подобие на животните и човека, растенията си предават органични молекули – вестоносци. Чрез различни анализи хипотезата е доказана, а именно, че специфични протеини са отговорни за пренасянето на важната информация. Те предизвикват такива промени в метаболизма на растението, че то да стане по-невъзприемчиво за бактериите. Например удебеляване на листната повърхност и намаляване на водното съдържание на клетките.

На пръв поглед все прости похвати, но трудно преодолими бариери за бактериите нашественици. Следствието от тази комуникационна стратегия е забавяне на темпа на растеж и развитие на растенията, както и плодоносенето, но за сметка на това се постига съхраняване на групата от ягодови растения в прилично здраве.

[1] Tamara van Mölken and Josef F. Stueferр 2007. Virulence in clonal plants: conflicting selection pressures at work? in Evolutionary Ecology © Springer Science+Business Media B.V. 2007 DOI: 10.1007/s10682-007-9206-4

Written by Георги Балджиев

19 ноември, 2007 в 2:20

Публикувано в Растения

5 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. Подозирали ли сте, че зелената покривка на Земята може да си разменя съобщения? Изглежда интернет е проектиран и пуснат в експлоатация далеч преди да се е зародил като идея, дори преди да сме съществувал като вид. Сигурен съм, че от света на растенията предстоят още изненади, които да провокират по-различно ни отношение към тях. Може би пък дори могат да мислят?

  Георги Балджиев

  19 ноември, 2007 at 7:29

 2. Поздрави за блога, не го бях виждал до сега 🙂
  Според мен цялата ни планета е една чудна машина, която едва разбираме и можем само да се учим от нея. Самият факт, че ние сме продукт на еволюцията е красноречив.

  Филип

  20 ноември, 2007 at 1:32

 3. Благодаря, Филип 🙂

  Мисля си, че по отношение на познанието ни всичко най-интересно тепърва предстои – както на планетата ни, така и извън нея.

  Поздрави 🙂

  Георги Балджиев

  20 ноември, 2007 at 1:52

 4. Статията публикуваха и колегите от сайта за новини за нови технологии – http://www.ittechnews.com/2007/11/blog-post_29.html

  Георги Балджиев

  29 ноември, 2007 at 4:33

 5. За пореден път се убеждавам, че растенията са уникални организми и трябва да започнем да ги приемаме на равно с животните.
  Аз също бях чел една подобна статия, при която ставаше въпрос за отделяне на етилен в някаква брезова горичка като знак за предупреждение.
  🙂

  Николай Крумов

  23 април, 2008 at 3:29


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: