БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Вирусът на СПИН e по-толерантен към по-образованите

with one comment


Статията е публикувана първоначално в блога за наука на в-к Капитал: http://capital.bg/showblog.php?storyid=387453

Според интересно изследване една от причините всеки болен от СПИН индивид да се повлиява в различна степен от антивирусната терапия е социално-икономическата му принадлежност в обществото.

СПИН „коктейлът” може да забави всички процеси, посочени на графиката, по различен начин в зависимост от степента на образованост на лекувания. Източник: National Institute of Allergy and Infectious DiseasesСПИН-ът е може би най-голямото предизвикателство пред съвременната медицина. За разлика от други нелечими заболявания с неизвестни причинители тук „врагът” е ясен. Печално известното заболяване на имунната система се причинява от ретровирусът HIV, който вече две десетилетия остава непобедим. Единствената малка победа е забавянето хода на развитие на болестта. То се постига чрез прилагането на т. нар. агресивна антиретровирусна терапия под формата на комбинация от най-силните противовирусни препарати, позната като СПИН „коктейл”. Забавянето варира в изключително широки граници при лекуваните – факт, който отдавна е известен без да са съвсем известни причините за него.

Изчерпвайки възможностите на медицинско обяснение на тази закономерност, изследователи от водещи медицински институти* поглеждат проблема от социалната му страна. При експеримент със серопозитивни, които не са подлагани на каквато и да е предшестваща терапия, учените установяват, че ефективността на СПИН „коктейла” е свързана със социално-икономическото положение на лекувания индивид [1, 2]. Като мярка за обществен статус е възприета образователната степен на всеки член на изследваната група. Резултатите недвусмислено показват, че болните с по-ниска образователна степен по-често и по-бързо престават да бъдат положително повлияни от антивирусните препарати в сравнение с тези, притежаващи колежанско или висше образование.

Интересна подробност в изследването е, че резултатите не се тълкуват от гледна точка на безпросветност или несериозен подход към приема на лекарства. И двете групи стриктно и редовно приемат предписаните „илачи”. Веднага изниква въпросът за механизмът, по който социалното положение диктува овладяването на болестта. Лекарите отдавна са наясно, че емоционалната нестабилност и стресът водят до отслабване на имунната система, която е отговорна за „озаптяването” на ХИВ инвазията. По-малко образованите хора по-често са подложени на хроничен стрес, свързан с ежедневието им. Добре образованите хора са по-спокойни – имат стабилна работа и доходи, съответно бъдещето им е „по-планируемо”. Въпреки това, някои от лекуваните от групата на необразованите са показали добри показатели при лечението. Това явление се обяснява с вярата в лечението и спазването му на всяка цена, което по всяка вероятност укрепва имунната система.

До този, донякъде логичен извод, изследователите са достигнали след повече от 2 години изследвания на 980 души от 81 центъра за лечение на СПИН, предимно американски и италиански граждани. Все още не е известно дали същата закономерност е в сила за представители на нациите от икономически бедни държави. Авторите на изследването се надяват, че откритието им ще бъде приложено в здравни програми, в които ще се вземат предвид психологическите и поведенчески особености на лекуваните. За да бъде универсален подобен здравен модел е нужно да бъдат извършени още много изследвания. Най-важното от които е да се установят докъде са границите на влияние на социално-икономическия фактор за ефективността на лечението и доколко съобразяването с него може да подобри функционирането на имунната система.
–––––––
* В изследването участие взимат екипи от институциите: Harvard School of Public Health, Massachusetts General Hospital, Stanford University Medical School, American Psychological Association.

===================================
[1]Socioeconomic position associated with effectiveness of HIV drugs, even among subjects adhering to treatment schedules. Press releases, friday, September 7, 2007, Harvard School of Public Health

[2] Marc L. G. et al. 2007. Educational attainment and response to HAART during initial therapy for HIV-1 infection. Journal of Psychosomatic Research, Vol. 63, Issue 2, 207-216.

Статията е публикувана в блога за наука на Капитал
http://capital.bg

Written by Георги Балджиев

17 октомври, 2007 в 10:16

Публикувано в Вируси

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. Оказва се явно, че образоваността няма само положителни черти! Примерно в някои държави се счита, че ниската раждаемост се дължи на това, че повечето жени учат висше образование!

    Георги Балджиев: Защото след добро образование е възможно да се изгради по-бързо успешна кариера. А отглеждането на дете отдалечава това с поне 2 години.

    Carling

    27 ноември, 2007 at 5:29


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: