БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

ДНК баркод

leave a comment »


Статията е публикувана първоначално в блога за наука на в-к Капитал: http://capital.bg/showblog.php?storyid=378110

Амбициозен проект на изследователи от Смитсониевия природонаучен музей популяризира метод за разпознаване на биологични видове, основан на уникалността на ДНК на всяко растение, животно, гъба или бактерия. Подобно на стоките в супермаркет всеки вид чрез своята ДНК ще бъде разпознаван без това да коства на биолозите десетки часове срастване с микроскоп, лупа и определителни таблици.

Уникални участъци от ДНК на различни видове, представени като цветен баркод. Източник: Universidade Federal de Minas Gerais, БразилияБиоразнообразието на дадена местност, държава или планетата като цяло представлява съвкупността от всички обитаващи я живи организми. Колкото по-богато е това разнообразие, толкова по-големи са шансовете на обединяващата ги екосистема да просъществува във времето. Общо за науката до момента са описани близо 1.7 милиона вида организми (над 300 000 вида растения, приблизително 100 000 гъби и лишеи, около 1 200 000 безгръбначни и 58 808 вида гръбначни животни). Всички те са именували и подредили в класификационни схеми, които отразяват родствените връзки помежду им.

Въпреки внимателното изследване на дори и най-недостъпните кътчета на света, още около 10 или повече милиона видове остават скрити за нас – не знаем имената им, нито къде живеят, нито с какво се хранят. По сметки на природозащитници всеки ден от лицето на Земята изчезва по 1 вид преди да успеем да го опишем; преди да успееем да разберем дали и с какво може да е полезен за глобални проблеми като здраве и световен глад. Безвъзвратното изчезване на всеки следващ вид очертава мрачна картина за стабилнността на екосистемите и съответно поставя на карта съществуването на стотици други видове.

Още от времената на именития естественик Карл Линей, че и преди това, разпознаването на различните видове растения и животни е сложна задача. С въвеждането на биноминалната номенклатура (всеки биологичен вид има 2 имена; например борът се нарича Pinus sylvestris), Линей поставя научните основи на разграничаването на различните индивиди в родствени групи от различен ранг. Дори днес, въоръжени с мощни микроскопи и огромен предшестващ опит, биолозите се затрудняват при категоризирането на някои растения и животни към която и да е група. Често се случва индивиди на един вид от различни автори да бъдат причислявани към различни видове. Липсата на достатъчно обективен метод позволява да се случват такива „аномалии”.

В контекста на изменящият се климат на Земята и тоталното негативно човешко влияние върху земните и водните екосистеми цялото това огромно биоразнообразие има нужда не само от опознаване и класифициране, но и от непрекъснат контрол на това кои видове са застрашени да изчезнат и кои биха навредили с повсеместната си инвазия (да вземем за пример скакалците, които унищожават хиляди декари). Чудесен инструмент за изпълнението на тази задача е т. нар. ДНК баркодиране. Какво всъщност представлява приписването на „баркод” на живота?

ДНК баркодирането позволява бързо, точно и евтино (по-малко от 2 долара) лабораторно определяне на видовата принадлежност на неизвестно растение или животно на базата на „прочитане” на ДНК-то му. Към днешна дата са изградени бази данни, които съдържат ДНК баркод на около 45 000 вида. Всеки от споменатите 1.7 милиона известни вида е уникален по своята ДНК последователност, което е предпоставка за обективност. Определянето може да бъде извършено дори само от тъканна проба, в ларвно състояние или от какъвто и да е компонент на тялото на изследвания организъм (кръв, отпадъчни продукти от жизнената дейност) стига да присъства поне малко количество ДНК. Това ще позволи на учените да осъществяват по-ефективен мониторинг на видове, които са застрашени от изчезване или пък се използват като индикатори, например за чистота на водите.

Тази седмица в Тайван се провежда втората международна конференция по ДНК баркодиране на живите организми. По-голямата част от програмата на конференцията ще бъде отделена за представяне на новите видове, които в последните две години са маркирани с известен за учените баркод. При по-широкото използване на този метод несъмнено ще доведе до увеличаване на броя на биологичните видове. Ще открием криещите се от знанието ни твари. Въпреки че методът е чудесно разрешение на продължаващите столетия мъки на систематиците, той при всички положения ще отнеме мъничко от онова чувство, което малцина изпитват, когато след години изтощителни изследвания открият от никого невиждан нов за науката вид.

===========

Още по темата може да прочетете на официалния сайт на инициативата, а от тук свободно могат да бъдат ползвани наличните за момента резултати.

Written by Георги Балджиев

20 септември, 2007 в 11:29

Публикувано в ДНК

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: