БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Здраве от слънцето

leave a comment »


 

Статията е публикувана първоначално в блога за наука на в-к Капитал: http://capital.bg/showblog.php?storyid=368197

 

Как да използваме „слънчевия витамин“ Д за лечение на някои заболявания.

Молекулата на витамин Д3. Източник: Wikipedia Едни от големите неразрешени въпроси за биохимиците от миналия век са били тези, свързани с природата и функциите на витамините. Определенията в учебниците и споровете по научни форуми се изчерпвали с “много малки количества от жизненоважни субстанции, които са нито градивен материал, нито източник на енергия”. В днешни времена, макар познанията ни за витамините (разнообразие, участие в метаболизма и прочее) да са значително повече, учените разкриват нови факти около жизненоважното действие на тези изумителни субстанции.

Витамините са група природни съединения, съдържащи се най-вече в растенията. Според свойствата си са разделени в две групи – мастноразтворими и водоразтворими. Единствен витамин Д, от групата на мастноразтворимите, може да бъде набавен от нехранителен източник и това е слънцето. В кожата под влияние на лъчи с определена дължина на вълната (между 270–290 nm) се произвежда една от няколкото разновидности на витамин Д – Д3, или както още е известен – холекалциферол.

След като веднъж е синтезиран в кожата, съдбата на витамин Д3 е да се превърне в хормон. Регулацията на калциевата и фосфорната обмяна в организма, имунологичното моделиране на някои тъкани както и редица други свойства го правят привлекателна възможност за медиците при използването му за лечение на някои заболявания. В последните няколко години изследванията с витамин Д дават надежди при борбата с някои видове рак [1].

Доколко дадена терапия с витамина ще бъде ефективна зависи до известна степен от скоростта му на разграждане. Наблюдаваните различия в тази скорост при различни индивиди са мотивирали група канадски изследователи да установят точния биохимичен механизъм, по който витамин Д се разгражда [2]. Тяхно откритие в тази област е свързано с активността на един ензим от групата на хидроксилазите. Той е ключов в метаболитната верига, която витамин Д “извървява” при превръщането си в краен продукт. Оказва се, че подмяната на само една аминокиселина (структурна единица) от ензима изменя активността му по кардинален начин. По-интересното в случая е, че така изменения ензим е с характеристиките на напълно нормалния и функциониращ ензим при… опосумите.

За учените е известно, че ензимът е видово специфичен. Сега става ясно и защо – причината е само една променена структурна единица на ензимната молекула. Нещо повече – тази “проста” причина би била чудесен инструмент при използването на ензима за третиране на туморни образувания. Знае се, че туморните клетки отговарят агресивно на повлияване с витамин Д като произвеждат големи количества от ензима хидроксилаза. Така много бързо го разграждат и той не може да изпълни предназначението* си. Чрез контрол на туморния ензим и “изключването” му ще стане възможно успешно третиране с витамин Д на някои видове рак. И не само на тях. Хиповитаминозата на витамин Д (намалено съдържание в организма) е причина още за множествена склероза, мускулна слабост, различни костни заболявания.

Друго скорошно изследване, свързано с витамин Д, показа неговото влияние при регулирането на артериалното кръвно налягане [3]. В проучване в периода 1988 – 1994 година на 12 644 хора над 20 годишна възраст американски изследователи установяват интересна закономерност. Между количеството на витамин Д и стойностите на кръвното налягане съществува обратнопропорционална зависимост – колкото по-малко е количеството на витамин Д, толкова кръвното налягане е по-завишено, разбира се в определени граници. Това е особено добре изразено при индивиди над 50 годишна възраст.

Като продукт на неизчерпаем източник витамин Д може да се разглежда като най-евтин и достъпен “медикамент”. Но все пак е нужно да се съобразим с факта, че прекомерното излагане на пряко слънчево огряване крие своите рискове от изгаряне и топлинен шок, а в някои случаи дори и рак на кожата. Поне тук дозирането на лекарството е лесно –порциите слънце са лековити, когато са умерени.

*Механизма на антитуморното действие на витамин Д включва свързването му със специфична молекула-рецептор, разположена по ядрената мембрана което в някои случаи подтиска деленето на клетките.

–––––––––––––––––

[1] Schwartz G. G., Skinner H. G., 2007. Vitamin D status and cancer: new insights. Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. Jan;10(1):6-11.

[2] Prosser D. E. Et al. 2007. Single A326G mutation converts human CYP24A1 from 25-OH-D3-24-hydroxylase into -23-hydroxylase, generating 1(alpha),25-(OH)2D3-26,23-lactone. PNAS vol.104 no.31 12673–12678

[3] Scragg R. еt al. 2007. Serum 25-hydroxyvitamin D, Ethnicity, and Blood Pressure in the Third National Health and Nutrition Examination SurveyAmerican. Journal of Hypertension, Vol. 20, Iss. 7, 713-719

Статията е публикувана в блога за наука на Капитал
http://capital.bg

Written by Георги Балджиев

16 август, 2007 в 1:22

Публикувано в Здраве, Обща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: