БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Невидима (еко)заплаха

leave a comment »


Статията е публикувана първоначално в блога за наука на в-к Капитал: http://capital.bg/showblog.php?storyid=363720

За разлика от първия епизод на „Междузвездни войни“, главните действащи лица в тази история разкриват причините за бедстващото състояние на атмосферата ни.

Град, потънал в смог. Снимка: Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, USA Известни, а твърде често и обстойно дискутирани, са проблемите със състоянието на атмосферата. Не е тайна за никого, че въздухът, който дишаме, не е онзи, който са вдишвали нашите предци. Данните от последното десетилетие показват, че едва ли съществува населен участък от земната повърхност, чиято прилежаща атмосфера да не е засегната от един или друг тип замърсители. Недвусмислено доказателство за това е драмата, наречена глобално затопляне.

Атмосферните замърсители са изключително разнообразни като видове и като съдържание в отделните участъци на атмосферата. Различна е и тяхната съдба. Най-общо замърсителите се делят на три главни групи – физически, химически и биологически. Един от най-опасните за човешкото здраве е запрашеността. Тя се образува от фините прахови частици (ФПЧ), които се числят към физическите замърсители (кратък, но ценен обзор на български език за влиянието на ФПЧ върху здравето вижте тук). Прахът играе роля на похлупак, под който се задържат всички отделени от градските (автомобили) и индустриални източници газове. Под този похлупак живеем и ние. Това състояние на въздуха в големите градове е познато като атмосферен смог.

Доскоро бе общоприето, че единствения “виновник” за формирането на “похлупака” от ФПЧ, който причинява смога, е директното изхвърляне в атмосферата на сажди и други дребни частици. При взаимодействието на праховите частици с атмосферни газове се образуват т.нар. аерозоли. Именно те причиняват смога и видимите органични мъгли (за разлика от обикновените мъгли, които представляват ситни капчици вода, разтворени във въздуха). Това схващане обаче не обяснява защо органичната мъгла от индустриалните райони се среща и в извънградските места. Ново изследване [1], извършено от многонационален изследователски екип, установи интересна закономерност.

В резултат на взаимодействието на праховите частици с други атмосферни замърсители се образуват т.нар. първични аерозоли. Веднъж изхвърлен, “облака” от ФПЧ взаимодейства веднага с азотни и серни оксиди и повърхностен озон.Освен първични аерозоли обаче е възможно да се образуват и вторични такива, което е и същината на откритието. Причината за получаването им е, че праховите частици взаимодействат и с т.нар. летливи органични съединения (ЛОС) по посока на движението на вятъра. ЛОС са безцветни съединения и взаимодействайки с праховите частици се явяват допълнителен компонент в системата на образуване и пренос на органичните мъгли. Така вятъра вместо чрез отвяване да разрежда с разстоянието праховите частици се получава пренос на суровини за нови органични мъгли. Утежняващо обстоятелство е факта, че освен в резултат от човешката дейност, ЛОС се отделят и от нормалната жизнена активност на растенията. Предстояща задача на учените е да оценят какво е процентното участие на естествените източници на ЛОС и тези, резултат от човешката дейност. След подробно проучване ЛОС вероятно ще влезнат в списъка на регулираните емисионни субстанции (т.е. такива, които се отделят в резултат на човешки дейности). Докато това се случи обаче, нищо чудно, пътувайки през градове, поля и гори да ставаме свидетели на изпятото в една комична песен – “и след мъглата, ха…мъгла”. В този случай обаче едва ли ще имаме повод за смях.

==================
1. Zhang, Q., et al. (2007). Ubiquity and dominance of oxygenated species in organic aerosols in anthropogenically-influenced Northern Hemisphere midlatitudes. Geophys. Res. Lett., 34, L13801, doi:10.1029/2007GL029979

Статията е публикувана в блога за наука на Капитал
http://capital.bg

Written by Георги Балджиев

1 август, 2007 в 3:07

Публикувано в Екология

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: