БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

И все пак Земята е по-малка

leave a comment »


Статията е публикувана първоначално в блога за наука на в-к Капитал: http://capital.bg/showblog.php?storyid=361347

Изненадващо откритие на изследователи от Университета в Бон, Германия, показва, че макар и незначително, Земята е по-малка от смятаното до момента.

Планетата Земя. Фотограф: Аполо 17. Източник: Wikipedia В резултат на проучване, продължило две години, международен изследователски екип установи, че диаметърът на Земята е с почти пет милиметра по-малък, отколкото се считаше до момента [1]. Съпоставено с близо 14 000 км планетарен диаметър, 5 милиметра изглеждат пренебрежимо малко. Ала не е съвсем така. Резултатите от прецизните измервания ще позволят на изследователите да определят по-точно потенциално застрашените области от сушата при евентуално покачване на морското равнище. С тези милиметри ще бъдат коригирании екологичните модели, които предсказват различни по размери крайбрежни участъци, застрашени от потопяване.

Как точно е извършено измерването? Както самите изследователи се шегуват – измерванията са проведени с невидими инструменти. Всъщност става въпрос за мистична техника с име Very Long Baseline Interferometry (VLBI). Най-общо идеята на този подход е регистриране на космически радиовълни от радиотелескопи, разположени на различни места по земната повърхност (в случая 70 на брой). Източника на информация са излъчваните радиовълни от крайно отдалечени космически обекти (на около 5 милиарда светлинни години), наречени квазари (от английски QUASi-stellAR radio sources).

Поради различното местоположение на радиотелескопите, един и същ радиосигнал се регистрира с известно изоставане във времето от всеки следващ от тях. Това дава възможност на изследователите да измерят разстоянието между телескопите с точност до 2 милиметра на хиляда километра. Измерванията комбинирани с GPS и сателитни данни ще послужат за създаването на нова координатна система на планетата. Също и за точното определяне на центъра на Земята. Пет милиметра по-малко не означават, че планетата се смалява – поне засега данни за такъв процес няма. Въпреки че фактически разполагаме с 5 мм по-малко, разстоянието между континентите Европа и Америка всяка година ще нараства с по 18 мм. Това се дължи на естествено раздалечаване на континентите, а точното определяне на стойността е благодарение отново на данни от VLBI. Макар и незначителни на пръв поглед, новите размери ще позволят да се изработи оригиналния архитектурен план на планетата ни.


[1] Journal of Geodesy. Special Issue: Very Long Baseline Interferometry (VLBI). Volume 81, Numbers 6-8 / June, 2007; 377-564.Статията е публикувана в блога за наука на Капитал
http://capital.bg

Written by Георги Балджиев

22 юли, 2007 в 10:00

Публикувано в Обща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: