БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

С електричество срещу рак на мозъка

3 коментара


Статията е публикувана първоначално в блога за наука на в-к Капитал: http://capital.bg/showblog.php?storyid=353305

Химиотерапия, лъчетерапия, оперативно отваряне на мозъчната кутия… Думи, свързани с много болка… И много мъка… Думи тягостни и тежки за страдащите с диагноза мозъчен тумор. Думи, които никой никога не би искал да чува. Израелска медицинска компания предлага интересен начин да забравим значението им

Мозъчен тумор (стрелка), видян чрез образен ядреномагнитен резонанс. Източник: National cancer instituteРеволюционно устройство за унищожаване на мозъчни ракови клетки предложи израелската компания NovoCure Ltd. В резултат на дългогодишни изследвания международен изследователски екип публикува в списанието на Американската академия на науките (PNAS 2007;104: 10152) резултати от нов метод за лечение, основан на въздействие върху електричния заряд на ракови клетки. Традиционните методи на лечение, които са определяни като оправдателни или извинителни (т.е. такива, които не помагат съществено за удължаване на живота, но са израз на медицинските повели за помощ), са на път да бъдат изоставени.

Живите организми са комплексни системи и могат да се разглеждат от различен ъгли – като биохимични лаборатории, като ансамбъл от различни по структура и функции клетки и дори като сложно действаща електрическа система. Последният аспект е област на компетентност на науката биофизика. Фактът, че всяка клетка, била нервна, мускулна или чревна, притежава определен електричен потенциал и се характеризира с изменчив в определени граници заряд е отдавна известен на биофизиците. Сега тези знания намират мястото си в по-прецизна и безболезнена медицинска практика.

Характеристиките на раковите клетки като физичните особености, форма и големина дават възможност да бъдат „разпознати“ като врагове. Как обаче да победим врага? Последните две, три години бележат настъпването на нова ера в борбата с рака. Притиснат от много страни, дългогодишни изследвания и многобройни учени, ракът започва да изглежда победим. Сега екипът на д-р Йорам Палти постига успехи и при най-смъртоносния вид рак, използвайки електрическите особености на клетките при създаване на принципно нов тип на лечение.

При него чрез подаване на сигнали с определен електричен заряд се „обърква“ жизнената дейност на туморните клетки при заболяване, наречено глиобластома мултиформе (най-разпространения и фатален тип рак на мозъка). Медицинското устройство, наречено Novo-TTF (идва от името на фирмата и абревиатура от Tumor-Treating Fields – полета, повлияващи тумора), променя електричното поле на и около туморните клетки. Малкият апарат подава чрез електроди ток с определено напрежение, който е насочен към засегнатите от болестта участъци от главния мозък. Освен че това е неинвазивен метод (лекуващ без оперативна намеса) предложеният подход е и без доказани странични действия. Благодарение на размерите и функционалността си, апаратът може да бъде пренасян така, че да не смущава деловото и лично ежедневие на лекуваните индивиди.

Чрез електричното повлияване се постига преустановяване на безконтролното делене на туморните клетки (основно и най-опасно тяхно свойство) и като резултат от това те загиват. Електричното въздействие е изключително слабо – то действа само на клетъчно ниво и не може да бъде усетено от лекувания. Здравите клетки са застраховани и предпазени от каквото и да е влияние на лечението върху тях благодарение на почти нулевата им делителна способност и различни стойности на клетъчните им електропотенциали. По този начин се постига насочено унищожаване на ракови клетки като не се повлиява нормалното функциониране на мозъка. Няма болка, няма припадъци, симптомите на коварната болест един по един си отиват…

Доколко обаче е успешен новият начин на лечение? Ето малко статистика от клиничните тестове:
1. Повторното развитие на болестта след оперативна намеса, когато е наблюдавано, е след 26 седмици при 9 седмици с нормално лечение;
2. Удължаването на живота до шест месеца след поставянето на диагнозата е увеличено с 50 % в сравнение с приложението на традиционни методи на лечение;
3. При 20 процента от случаите е регистриран 6 месечен период на задържане на развитието на болестта, а при 1 от 10 се наблюдава пълно излекуване.

Звучи обнадеждаващо, нали? Все пак това са данни от втори стадий на клинично изследване. Тепърва предстои третият, последен, етап на клинично тестване. При мащабите, в които ще се извърши, ще бъде събрана нова информация. По-значителна като количество и съответно по-достоверна. Да се надяваме, че резултатите ще са причина за още по-добри новини.

Статията е публикувана в блога за наука на Капитал
http://capital.bg

Written by Георги Балджиев

28 юни, 2007 в 10:42

Публикувано в Обща

3 коментара

Subscribe to comments with RSS.

 1. В момента се правят изследвания и с новодиагностициран MG и резултатите са мн. по-добри. Фирмата спонсорира изследването и търси доброволци.Има филиали в Европа -Италия,Австрия,Чехия и др.За повече инфо в сакта на фирмата.

  Данчо

  13 ноември, 2012 at 6:05

 2. Лечение има и е безплатно/спонсорирано от фирмата призводител/ .Имат филиали и в Европейски клиники,но не и в БГ. Сега проучват как влияе на новодиагностициран MG и резултатите са мн. по -добри.

  Данчо

  13 ноември, 2012 at 6:16

 3. Данчо, дай линк

  Георги

  13 ноември, 2012 at 9:52


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: