БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

От стари клетки – стволови клетки

leave a comment »


Статията е публикувана първоначално в блога за наука на в-к Капитал: http://capital.bg/showblog.php?storyid=349614

Три независими научни екипа успешно препрограмираха възрастни клетки в ембрионални. Това несъмнено е крайъгълен камък в изследванията със стволови клетки

Миши ембрионални стволови клетки (в зелено). National Science Foundation
Ембрионалните стволови клетки (ЕСК) могат да се специализират във всеки един вид клетки, изграждащи човешкото тяло. Със завършването на утробното си развитие повечето клетки губят тази способност. Така при инциденти през жизнения път на всеки индивид (заболявания, наранявания) някои органи остават без възможност да възстановят целостта и функциите си. Теоретично ЕС клетки, имплантирани на мястото на поражението, могат да възстановят засегнатия орган.

Единственият начин за получаване на ЕСК към момента обаче е свързано с разрушаването на ембриони (получени в клиниките за in vitro оплождане) с последващо клониране. При посоченият метод се разчита на неизвестни фактори в яйцеклетката да дадат начало на клетъчна линия от стволови клетки. Тази процедура стана причина за разпалването на поредица етични въпроси, което възпрепятства приложението им в медицината (вж свързаните статии).

Възможно ли е да бъдат избегнати етичните проблеми и лечение със стволови клетки, идентични с тези на всеки пациент най-сетне да се случи в обозримо бъдеще? Впечатляващите научни резултати на три екипа изследователи от реномирани изследователски центрове дават оптимистична прогноза по този въпрос.

Решението се нарича клетъчно препрограмиране. Всяка специализирана клетка е програмирана да изпълнява една или няколко функции. Препрограмирането означава възвръщане на способността на дадена специализирана клетка да се развива в кой да е друг тип клетки, също както това правят ембрионалните клетки. Процесът на препрограмиране е скрит в „черната кутия на живота” според биолозите. В тази кутия са законспирирани сигналите на същите онези непознати фактори, на които се разчиташе досега при терапевтичното клониране. Изследователи обаче повдигат завесата на клетъчните тайни.

Д-р Ямака от университета в Киото, Япония и колегите му са първите, които успяват в лабораторни условия да обърнат хода на развитието на миши кожни клетки и да ги превърнат в клетки със свойства на ембрионални (Nature 2007. doi:10.1038/nature05934). Те са наречени индуцирани плурипотентни стволови клетки. Получаването им е резултат от внасянето на четири епигенетични фактора от ембрионални клетки на същия вид, които направляват клетъчния метаболизъм и придават на клетките свойства на стволови такива. Начинът, по който се въвеждат тези фактори в кожните клетки, с които се работи засега е свързан с висок риск от получаване на тератоми (туморни образувания). По всеобщо мнение обаче това е преодолим недостатък на предложения метод.

Експериментът обезоръжи критиците и откъм опасенията, че това може да е нов начин за получаване на клонинги. Лабораторните резултати показват, че тези клетки нямат способността да възстановят цял организъм, а само да дадат начало на клетъчна линия, чието специализиране би могло да бъде определено в желаната посока. Ако тези успехи бъдат повторени и с човешки клетки, това би означавало, че съвсем скоро ще могат да се използват в медицинската практика за регенериранене на увредени тъкани при пациенти с различни заболявания.

Голямото успокоение на фронта на изследванията със стволовите клетки идва и от факта, че експериментите са повторени и дават същите задоволителни резултати от екипите на д-р Хохдлинджър от университета Харвард (Cell Stem Cell 2007 1: 55-70) и на д-р Джениш(Nature 2007. doi:10.1038/nature05944) от института Уайтхед за биомедицински изследвания в Кеймбридж, Масачузетс. Когато толкова много изследователи излизат с взаимодоказващи се данни, то достоверността им е неоспорима. Шокът в научните среди, който нанесе корейската група на д-р Хуанг с фалшифицирането на резултати със стволови клетки, отшумява. Учените са на верен път. Прогнозите засега са, че ще бъде успешно извървян…

Статията е публикувана в блога за наука на Капитал
http://capital.bg

Written by Георги Балджиев

16 юни, 2007 в 4:19

Публикувано в стволови клетки

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: