БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Милиарди надежди за Африка

leave a comment »


Статията е публикувана първоначално в блога за наука на в-к Капитал: http://capital.bg/showblog.php?storyid=348831

На срещата на върха миналия петък в Германия лидерите на страните от Г8 приеха декларация за отпускане на 60 милиарда долара за борба със СПИН, малария и туберкулоза в Африка. Тези заболявания са отговорни за смъртта на няколко милиона африкански деца всяка година. САЩ ще осигурят половината от необходимата сума в съответствие със заявената от Джордж Буш актуализация на президентската му програма срещу СПИН. По този начин за петгодишен период ще бъде оказана медицинска помощ на 2,5 милиона души, вместо на 1,4 милиона както това бе преди срещата на върха, отбелязва Вашингтон Пост.

Болно от малария дете. Снимка: National Institute of Health

Два момента от предложения текст на декларацията обаче остават твърде неопределени. Не е известно по какъв план ще бъдат усвоявани средствата. Нито пък е ясно какъв е делът на всяка отделна държава. Факт е обаче добрата воля! Вместо предвижданите от Обединените нации 15 милиарда долара годишно до 2010 година само за борба със СПИН, предоговарянето на медицинската програма за Африка сега включва още две заболявания с епидемичен характер – малария и туберкулоза. Така сметката на Големите 8 от 2008 до 2013 г. за здраве на топлия континент ще възлиза на 12 милиарда долара годишно за трите болести.

След вялото и неуверено от повечето участници обсъждане и гласуване, британският премиер Тони Блеър и германския канцлер Ангела Меркел в съвместно изказване призоваха присъстващите лидери на осем африкански държави да се справят с бързи темпове с корупцията и да осигурят прозрачност при проследяване на потока на средствата. Този проблем на африканските власти явно е сравним по мащаби с епидемиите от СПИН, малария и туберкулоза.При ответна добра воля изглежда има шанс за милиони страдащи да получат качествени медицински грижи и успешна профилактика.

Статията е публикувана в блога за наука на Капитал
http://capital.bg

Written by Георги Балджиев

14 юни, 2007 в 11:16

Публикувано в Обща

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: