БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Чиста проба тъмна материя

leave a comment »


 

Статията е публикувана първоначално в блога за наука на в-к Капитал: http://capital.bg/showblog.php?storyid=344069

В забележително изследване НАСА съобщава, че за първи път е възможно да се наблюдава самостоятелно съществуването на тъмна материя. При това без примеси от познатата ни „обичайна материя“

Снимка: NASA

Загадъчната субстанция, наречена тъмна материя според експертите изгражда около 85 % от вселената. Останалата част вселенска материя се полага на познатите ни галактики от планети, съзвездия и облаци горещи газове Тъмната материя не може да бъде наблюдавана директно, тъй като нито излъчва, нито отразява светлина, което дава повод за именуването й. За нея може да се съди само по гравитационните действия върху обичайната материя (тази, която може да бъде наблюдавана с телескоп), дължащи се на впечатляващата й маса. Гравитационното поле отклонява и изкривява излъчената от по-далечни галактики светлина по пътя й към Земята. Ефектът й е с космически последствия – благодарение на впечатляващата си маса тя задържа галактиките от „разпиляване” из безкрайната шир. Казано с други думи тъмната материя „съдържа” другата материя в себе си.

Интригуващите наблюдения, извършени с телескопа Хъбъл, разкриват, че в резултат от някогашен сблъсък на два галактически купа се е образувал ореол от тъмна материя около съставния галактически куп. Този ореол или пръстен тъмна материя се намира в покрайнините на позната ни материя, обвивайки я в сърцевината си.След сблъсъка първоначално тъмната материя се е насочила към центъра на удара, а впоследствие е започнало нейното издигане към повърхността (вижте анимация).

Д-р Джий, ръководител на изследователския екип от Университета Джон Хопкинс, Балтимор, САЩ, споделя: „Изглежда сякаш сте хвърлили камък в езеро. Образувалите се вълни правят така, че формата на камъка изглежда променяща се”. По същият начин тъмната материя („вълните”) променят изгледа на по-далечни галактики чрез изкривяване на излъчената от тях светлина по пътя и към Земята.

Откритието ще бъде публикувано в предстоящия брой на Astrophysical Journal.

 

Статията е публикувана в блога за наука на Капитал
http://capital.bg

Written by Георги Балджиев

1 юни, 2007 в 10:02

Публикувано в За разнообразие

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: