БиоНовини

Новините от света на биологията и медицината

Клониращият с вълци

leave a comment »


 

Статията е публикувана първоначално в блога за наука на в-к Капитал: http://capital.bg/showblog.php?storyid= 337122

Случвало ли ви се е да гледате корейски филм? Корейското кино направи истински бум през последните години. Китайският режисьор Суън Джоу казва: “ Корейците успяват да доведат образа и сюжета до една особена екстремност. Смесицата между реалност и драматизъм в техните филми е прекрасна.“

wolf.jpg

Отлична констатация, която за жалост може с пълна сила да бъде отнесена и за корейската наука, най-вече за биотехнологията. Защо? Може би и тук, както в изкуството се разчита на екзотичността и новаторството да впечатляват света. Ала в изследванията, свързани с клониране, екзотичността изигра лоша шега на иначе трудолюбивият източен народ.

Нов скандал разтърси генетици и биотехнолози. Епицентър отново му е Сеул, а проблемът – печално известното по тези географски ширини клониране. Повод е наскоро публикуваната статия на корейски учени, ръководени от д-р Бионг Чън Ли, в чиито състав странно участва и компрометирания и понастоящем подсъдим д-р Хуанг. През 2004 г. последният публикува, както се оказа след мащабно разследване, изфабрикувани данни за терапевтично клониране* на човешки стволови клетки.

В статията си д-р Бионг Чън Ли с камбанен звън, този път с природозащитен отенък, съобщава за раждането и живота в зоологическа градина на два клонирани сиви вълка. В търсене на доказателство, че клонирането може да бъде използвано като метод за спасяване на редки и застрашени от изчезване видове, през октомври 2005 година бял свят са видели две вълчета. Те са резултат на репродуктивно клониране – прехвърлени са ядра от клетки от ухо на вълк в яйцеклетки от куче. В последствие оплодената яйцеклетка е имплантирана в матката на кучета. Въпреки че са износени от кучета, новите индивиди развиват наследствената информация, заложена в ядрата им, т.е. тази на вълк.

Дали защото в екипа е включен шарлатанина д-р Хуанг, или защото вече всичко що иде от Корея се гледа под лупа, но за броени часове редакторите на списанието Cloning and Stem Cells свалиха статията от он-лайн изданието си (Mar 2007, Vol. 9, No. 1: 130-137). Дори финансирането на изследователския екип бе спряно за шест месеца. Инициатор на кампанията е интернет форума за биотехнологии BRIC. Ръководството на Сеулския университет веднага изпрати на две независими експертизи резултатите от клонирането на вълците.

За радост, този път се оказа, че допуснатите грешки (най-вече статистически) могат да се отнесат в графата „по невнимание” и не подлагат под съмнение факта, че двете вълчета са истински клонинги. Дали наистина е така обаче? В докладите на експертите, извършили проверките, бегло е споменато, че в хода на проверката е установено, че едното от кучетата донори на яйцеклетки е умряло. Така със сигурност половината от ДНК анализите, необходими в случая не са могли да бъдат извършени. Другите анализи дадоха положителни за точността на експеримента резултати от съпоставянето на ядрената и митохондриалната ДНК от кучетата – донори и отрочетата. Любопитна подробност е, че едното клониране е проведено в лабораториите на университета, другото извън него… Според Science (2007; 316: p 669) резултатите от проверките потвърждават истинността на експериментите.

Това е вторият случай, за който резултатите от клониране се потвърждават след изтощителни проверки и рецензии. Първият бе през 2005, когато същите Бионг Чън Ли и сътрудници, дали на света първото клонирано куче – Снупи (Nature 2005; 439:122-123), бяха нарочени за грешници преди да си помислят да публикуват изследванията си. Като че ли корейската наука е на път да бъде реабилтирана. Очевидно изследователят козината си не мени, но нравът – да.


*Терапевтично клониране ще рече такова, при което не се получава индивид клонинг. Това е начин за получаване на стволови клетки с дадено ДНК. С този метод се дават надежди за осъществяване на тъканни трансплантации при различни заболявания (Алцхаймер, диабет, сърдечни заболявания), като съпротивата на имунната система в този случай е нулева. Така вместо цели индивиди клонинги (които са резултат от т.нар. репродуктивно клониране), в лабораторни условия ще се отглеждат само тези тъкани, които са необходими за индивидуалното лечение на пациенти.info_stem.jpg

Written by Георги Балджиев

8 май, 2007 в 2:43

Публикувано в стволови клетки

Tagged with , ,

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: